Aktier og investeringsfonde: Hvad er forskellen?

Hvis du ikke kender meget til aktiehandel samt aktiemarkedet, kan det være en god idé at lave noget baggrundsresearch, før du investerer i din første aktie. Det kan også være en god idé at kende til de mange investeringsmuligheder, som findes derude. Derfor forklarer vi dig nærmere om forskellene på aktier og investeringsfonde i denne artikel.

Hvad er en aktie?

Når man køber en aktie, køber man reelt set en lille andel af en virksomhed. Når virksomheden stiger eller falder i værdi, stiger eller falder ens aktie ligeledes i værdi. Når aktien er steget i værdi, kan du vælge at sælge den. Hvis det pengebeløb, som du modtager for aktien, er større end det, som du i sin tid selv betalte for aktien, har du opnået et afkast. Det er dette afkast, som investorerne er interesserede i og kan sammenlignes med den gevinst, som du opnår ved salg af eksempelvis en gammel bil.

Det er også vigtigt at vide, at der er andre skatteregler, som gælder, hvis man modtager et afkast. Du kan læse meget mere om dette hos SKAT. Det er vigtigt, at du er klar over disse skatteregler – ellers kan du hurtigt pludselig skylde mange penge i skat, hvis du er så heldig, at du opnår flere afkast af dine aktieinvesteringer.

Hvad er en investeringsfond?

En investeringsfond er, som navnet lyder, en fond. Denne fond består af flere forskellige aktiver. Det kan eksempelvis være en fond, som består af forskellige bæredygtige firmaer. Når du investerer i fonden, investerer du altså en smule i hvert firma. En investeringsfond er også kaldet en etf, og bliver ofte kaldt dette på internettet.

Du spreder automatisk din investering ud, når du investerer i en investeringsfond. Præcis derfor bliver investeringer i investeringsfonde ofte kategoriseret som en af de mere fornuftige investeringsmetoder.

Dog er det vigtigt, at du er klar over, at en investering i en investeringsfond oftest er bedst som en langsigtet investering og ikke en kortsigtet investering. Du vil nemlig sjældent opleve et pludseligt stort afkast, som du nogle gange kan forvente ved en investering i en enkelt aktie. Dette sker ikke, fordi din investering er spredt ud over mange forskellige aktiver. Af samme årsag er chancen for et stort tab ligeledes lille!

Der er ingen tvivl om, at der er stor forskel på aktieinvestering og investeringsfonde. Nu ved du lidt mere om de to forskellige investeringsmetoder! Næste gang nogen spørger dig: “hvad er etf?”, kan du hurtigt give dem et svar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.